musefoodtech.com.tr

Muse Güncel

Pastörize Süt Üretimi

Pastörize süt, tüketimi güvenli ve ürünün buzdolabında muhafaza edilmesi durumunda birkaç gün depolanabilir olmalıdır. Ürünün tat ve aroması, besin değeri ve diğer özellikleri üretildiği çiğ sütün özelliklerinden çok az değişiklik göstermelidir.

Aşağıda belirtilen kontaminantlar prensip olarak tüketici için zararlı olabilir.

  • Patojenik mikroorganizmalar sütün sağıldığı ineğin sağlık ve beslenme koşullarına bağlı olarak sütte bulunabilir veya süte sağım veya daha sonraki işlemler esnasında bulaşabilir. Bunların çoğu pastörizasyon sıcaklığında ölür. Fakat uygun üretim koşullarında üretim yapılmazsa bu organizmalar süte tekrar bulaşabilir.
  • Yemlerle ineğe verilen bazı toksik maddeler sütün salgılanması esnasında süte geçebilir.
  • İneğin tedavisinde kullanılan antibiyotikler süte geçer.
  • Dezenfektan maddeler sağım kapları, sağım sistemleri veya depolama ve diğer aletlerin temizliğinde kullanılır.
  • Sütün depolanması esnasında bazı mikroorganizmalar tarafından oluşturulan bakteriyel toksinler.
  • Sütün sağımı esnasında veya sonra süte kontamine olan diğer toksik maddeler.
  • Radyoaktif maddeler.

Patojen mikroorganizmalar süte uygulanan ısıl işlemle öldürülebilir.
Patojen mikroorganizmaların dışındaki diğer mikroorganizmaların bir kısmı bu yöntem kullanılarak tamamen öldürülemeyebilir. Kesinlikle süt üretimi yapan çiftliklerin çok iyi yönetilmesi ve sütün uygun koşullarda toplanıp, taşınması ve depolanması, sütten kaynaklanabilecek sağlık risklerinin ortadan kaldırılması için gereklidir. Bunun için sütte kontaminant mikroorganizmaların olup olmadığının sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Raf ömrü ve sütün tüketim için güvenli olup olmadığı gibi konularda çoğu ülkede yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bunun için izin verilen mikroorganizma sınırlamaları mevcuttur (örneğin; koliform bakteri sayısı, toplam bakteri, maya-küf sınırlaması ve alkali fosfataz enzimi testinin negatif olması gibi). Bu gereksinimleri karşılayabilmek için çiğ süt, çok fazla sayıda ısıl işlemlere dayanıklı mikroorganizma içermemelidir. Pastörizasyon aşamaları kontrol altında tutulmalı (bunun için sıcaklık ve akış hızı ölçülmeli) ve pastörize sütün ısıl işlem uygulanmasından sonra mikroorganizmalarla kontaminasyonu minimum düzeyde olmalıdır.

Pastörize içme sütünde, süt yağının kullanılan ambalaj materyalinin üstünde toplanması istenmez. Bunun için süte homojenizasyon işlemi uygulanarak süt yağının kaymak tabakası oluşturarak üste toplanması önlenir. Pastörizasyon için uygulanan sıcaklık ve süre, lipolizi önleyecek şekilde ayarlanmalıdır. Isıl işlemin yoğun olarak kullanılması, sütün tadının çiğ süte göre çok farklı olmasına neden olabilir.

Sütü süt olarak tüketim için pastörize süt üretimine ait örnek üretim akım şeması gösterilmiştir.

Psikrotrofik bakterilerin ısıya dayanıklı enzimleri tarafından süt yağı ve proteinlerinde parçalanmayı önlemek için uygulanacak ısıl işlem önemli bir etkiye sahiptir. Fakat yürürlükteki kanuni düzenlemelere göre, pastörize içme sütün muhafaza süresi bu enzimler tarafından dikkate değer değişikliklerin oluşturulabilmesi için çok kısadır. Ancak ürünün bazı niteliklerinde yoğun bir değişikliğin olması durumunda bir bozulma olabilir.

';