
Homojenizasyon Nedir?
Homojenizasyon Nedir?
Homojenizasyon terim olarak, birbiriyle çözünmeyen iki veya daha fazla fazın tek faz haline getirilip birbiri içinde çözünmesi anlamına gelir. Buna en iyi örnek süt ve süt yağının homojenizasyonudur. Süt yağı sütün içerisinde eşit olarak dağılmamıştır ve zamanla süt içerisinde faz ayrışması gerçekleşir. Bu faz ayrışmasını engellemek için süte homojenizasyon işlemi uygulanır ve süt yağı süt içerisinde eşit şekilde dağılır.
Günümüzde homojenizasyon birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle yağ-su karışımlarında homojenizasyon büyük önem göstermektedir.
Homojenizasyon Nasıl Yapılır?
Farklı ürünler için farklı homojenizasyon teknikleri geliştirilmiştir. Bütün tekniklerin tek amacı en iyi homojenizasyon şartlarına ulaşmaktır. Ürünün faz ayrımını önlemek, büyük hacimli üretimlerde sürdürülebilirliği sağlamak, her üründen aynı verimi alabilmek, ürünün renk-dokusal özellikler-tat gibi özelliklerini belirginleştirmek ve göze daha güzel gelmesini sağlamak amacıyla homojenizasyon kullanılır.
Birçok homojenizasyon tekniği bulunmakla beraber genel homojenizasyon tekniklerinden bahsetmek gerekirse:
- Ultrasonik Homojenizasyon
- Yüksek frekanslı ses dalgaları vasıtasıyla oluşan kavitasyon sıvı içerisindeki katı maddelerin mikro parçalara ayrılmasına sebep olur. Mikro parçalar sıvı içerisinde eşit dağılarak homojenleştirme işleme yapılır.
- Bu teknik daha çok ısıya duyarlı ürünlerin bulunduğu ilaç ve biyoteknoloji sanayisinde kullanılır.
- Yüksek Basınç Homojenizasyonu
- Homojenizatör olarak bilinen cihaz vasıtasıyla uygulanan bu teknikte ürün gözle görülmeyecek kadar küçük bir delikten geçmeye zorlanır. Bu esnada katı maddeler mikro parçalara bölünür. Böylece homojenizasyon gerçekleşir.
- Süt, meyve suyu, humus, ketap, mayonez gibi birçok gıda ürünü için kullanılır. Gelişen teknolojiyle beraber biyoteknoloji, madeni yağlar ve ilaç sektöründe de kullanılmaya başlamıştır.
- Inline Homojenizasyon
- Bir pompa vasıtasıyla ürün emilir. Ardından ürün küçük aralıkları bulunan bir parçanın içinden geçmeye zorlanır. Bu geçiş esnasında ürün mikro parçalara bölünerek homojen hale gelir.
- Ürünün akış içerisinde homojen hale geldiği bu teknik daha çok gıda karışımları, boyalar ve kimyasallar için kullanılır.
- Rotor-Stator Homojenizasyon
- Kazan içerinde bulunan yüksek devirli karıştırıcının dışına sabit bir kafes yapılır. Yüksek devirli karıştırıcı kazan içerisinde girdap oluşturur ve ürünü kafes içerisinde geçmeye zorlar. Bu esnada homojenizasyon gerçekleşir.
- Gıda, kimyasal ve ilaç sektörlerinde sıklıkla kullanılır.
Homojenizasyon Besin Değerini Düşürür Mü?
Homojenizasyon ürünün fiziksel özelliklerine etki etmektedir. Bu sebeple besin değerine bir negatif etkisi olmaz. Aksine ürünü homojen bir yapıya getirdiği için verimliliğini artırır. Örneğin büyük kazanların kullanıldığı süt sektöründe her bir litre sütün eşit miktarda yağ bulundurmasını sağlar.
Homojenizasyon işlemini yerine getiren bütün makinelere genel olarak homojenizatör denir. Muse Gıda Teknolojileri olarak gıda sanayisi için yüksek teknolojiyle homojenizatör üretmekteyiz. Ürününüze ve sisteminize uygun homojenizasyon yöntemini ve bu yönteme uygun homojenizatörü bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.